As a part of the Integrated Plan of Tuscan Region “the sangiovese, the “territory”, the sustainability: an innovative cultivation vision for a sparkling production”, in the undermeasure 16.2, the Oxyless project aims to deal with the oxidation risk in the wine made out sangiovese grape.
The general objectives are :
The specific objectives of the project are:
– Development of a quick and economic test to allow to determine the specific oxidability of each wine lot, white, red o rosé in several phases off its elaboration
– The use of a test to assess and quantify the effect of various viticultural and enological practices on the wine sensitivity to oxidation
– Use of collected knowledge to produce a new product: sparkling wine, white or rosé from sangiovese grapes
– Determination of cellar good practices to obtain red wines with a long commercial life by using the sustainable low input strategies
Partner: Cantina Sociale Colli Fiorentini (capo fila), ISVEA and Vinidea.
For more information, visit the Oxyless website or contact Fabio Signorini at Cantina Sociale Colli Fiorentini
Vinidea srl | P.Iva: 01286830334 | Numero REA 149646 | Piazza I° Maggio, 20, 29028 Ponte dell’Olio (PC)
Questo Sito utilizza alcuni tipi di cookie tecnici necessari per il corretto funzionamento dello stesso, nonché cookie statistici e di profilazione anche di terze parti. Se vuoi saperne di più o negare il consenso a tutti o solo ad alcuni cookie consulta la Cookie Policy. Cliccando su Accetta, acconsenti all’utilizzo dei Cookie
Privacy settings
Impostazioni privacy
Questo sito utilizza cookie funzionali e script esterni per migliorare la tua esperienza. A sinistra vengono specificati quali cookie e script sono utilizzati e come influiscono sulla tua visita. È possibile modificare il tuo consenso in qualsiasi momento. Le tue scelte non influiranno sulla navigazione del sito.
Link della Policy: https://vinidea.it/privacy-policy/
NOTE: Queste impostazioni si applicano solo al browser e al dispositivo attualmente in uso.
Consenso